UN-WATER 41. Toplantısına Katılım Sağlandı

2-3 Nisan 2025 tarihlerinde İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen UN-WATER 41. Toplantısı’na ülkemiz adına gözlemci olarak Dışişleri Bakanlığı ile birlikte SUEN tarafından katılım sağlandı.

 

İki gün süren toplantıda geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan BM Su ve Sanitasyon Stratejisi öncelikli işbirliği eylemleri çalışma programı ele alınmıştır. Toplantıda BM kurumları ve ortak kuruluşları ile davetli ülkelerden 90 katılımcı yer almış, 60'tan fazla uzman ise çevrimiçi olarak katılım sağlamıştır. 36 UN-WATER üyesi ve 49 ortak kuruluş tarafından BM Su ve Sanitasyon Stratejisi altında yer alan dört yıllık (2025-2028) eylem planlarından oluşan 5 başlıkta “öncelikli işbirliği eylemleri (PCA) ve bütçeleri” onaylanmıştır:

 

  • PCA 1.1. BM'nin su ve sanitasyon konusundaki sesini birleştirmek ve güçlendirmek
  • PCA 1.2 2030 sonrası su
  • PCA 2. Ülke ortak programlamaları için işbirliği
  • PCA 3. Rio Sözleşmeleriyle birlikte her düzeyde yaygınlaştırmak
  • PCA 4. İlerlemeyi hızlandırmak için kanıt ve öğrenmenin erişilebilirliğini ve kullanımını geliştirmek
  • PCA 5. BM Su Konferanslarının hedeflerini yükseltmek için seferber olmak.

 

Toplantıda UN-WATER bünyesinde kurulan 2026 yılı Dünya Su Kalkınma Görev Gücü üyelerini oluşturacak uluslararası kuruluşlar belirlenmiş ve su konusunda çalışan çeşitli görev güçlerinin yaptıkları çalışmalar aktarılmıştır. Ülke düzeylerinin dahil edilmesi konusunda çalışmalar yürüten Görev Gücü faaliyetleri kapsamında, 2026 yılında tamamlanması planlanan örnek vaka çalışmalarının Bhutan, Ruanda ve Suudi Arabistan’da devam ettiği belirtilmiştir.  Entegre su kaynakları yönetimi eylem planları kapsamında 12 ülkenin desteklendiği aktarılmıştır.  Sanitasyon, Hijyen ve Atıksu Çok Taraflı Katalizör Fonunun 2021 yılında kurulduğu ve az ile orta düzeyde gelişmiş Afrika ve Asya ülkelerinde yoğunlaşmak üzere işlevsel hale getirildiği ifade edilmiştir.

 

 

UN-DESA (BM Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü) tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları göstergeleri ile ilgili kurulan uzman grubunun katılımlara açık olduğu ifade edilmiştir. BM Sözleşmeleri olarak bilinen İklim Değişikliği Sözleşmesi ile Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Sekretaryaları tarafından gerçekleştirilen COP toplantılarına ve faaliyetlerine yönelik bilgiler aktarılmıştır. Toplantıya katılım sağlayan Ramsar Sulak Alanlar Sözleşmesi Sekretaryası da, Ramsar Sözleşmesinin çok taraflı çevresel anlaşmalar arasında yer alan önemli sözleşmelerden biri olduğunu hatırlatarak su ve sulak alanlara ilişkin gerçekleştirdikleri çalışmalara değinmiştir.

 

Bugüne kadar gerçekleştirilmiş en geniş UN-WATER toplantısı özelliği taşıyan toplantıda 2026 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ve Senegal ortaklığında gerçekleştirilecek BM 2026 Su Konferansı ile ilgili hazırlıklara ilişkin interaktif görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcı ülkelerin ve BM Kuruluşlarının ve ortaklarının 2026 BM Su Konferansı ile ilgili görüşleri alınmıştır. Ayrıca, 41. UN-Water Toplantısı katılımcıları, 2027’de yapılacak olan 11. Dünya Su Forumu gibi yaklaşan küresel toplantılara yönelik hazırlıkları da ele almıştır. Yuvarlak masa çalışmaları ile BM Su ve Sanitasyon Stratejisi giriş noktaları ile ilgili tartışmalar yürütülmüş ve gözlemcilere açık toplantılar sonlandırılmıştır. 

 

Libadiye Caddesi No:54 Küçükçamlıca Üsküdar 34696 İstanbul / TÜRKİYE
SUEN © Türkiye Su Enstitüsü
Site Kullanım Kuralları | Bilgi Edinme